Министър-председателят акад. Николай Денков направи равносметка от първите шест месеца на правителството. Провежда се заседание

...
Министър-председателят акад. Николай Денков направи равносметка от първите шест месеца на правителството. Провежда се заседание
Коментари Харесай

Денков с равносметка за работата на кабинета: Коледата на 2023г. ще бъде по-добра от тази през 2022г

Министър-председателят акад. Николай Денков направи равносметка от първите шест месеца на държавното управление. Провежда се заседание на Министерски съвет.

" Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, спрямо 2022 година ", съобщи Денков.

" Инфлацията падна на равнищата от преди войната. През октомври 2021 беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниската от две години насам ", добави Денков. По думите му за първи път са въвели ограничения, които подсигуряват най-ниски цени на продуктите от първа нужда. С програмата " налично за вас " държавното управление е подкрепило и българските производители на храни, като са дали обещание българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, сподели министър председателят.

Според него цените на главните хранителни артикули са под нивото от предходната година и с по-добра вероятност за в бъдеще. Той добави, че приходите, с помощта на признатия бюджет, изпреварват годишната инфлация.

Премиерът съобщи, че в Бюджет 2024 година е заложено ново покачване с 11% на доходите - в пъти над предстоящата инфлация.

Той напомни, че тъкмо преди половин година са поели ръководството, с ясното схващане, че дават отговор на публичните упования за устойчиво държавно управление, което ще се грижи за хората и за бизнеса.

" Знаехме, че с изключение на против часовника, се изправяме против заварени проблеми, избирателен популизъм, гневни политически офанзиви и дезинформация всеки ден ", съобщи Денков.

По думите му са били наясно, че дилемите са сложни, а подкрепата несигурна. Въпреки всичко са посочили, че са екип, който по думите му, може да се отърси от политическото самолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху действителните проблеми.

Премиерът съобщи, че първата задача е била борбата с инфлацията. Основната цел на държавното управление е била не просто по думите му " да спре изтъняването на портфейла на българина ", само че и да поддържа покупателните му качества.

" Започнахме и промяната в правораздаването не на думи, а със основни крачки. Само преди половин година контролът върху основния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа химера, а към този момент са факт ", сподели Денков.

Премиерът напомни, че Европа е премахнала специфичния мониторинг и е признала, че имаме всички причини да бъдем признати в Шенген. " Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го схващат ", добави той.

" За първи път въведохме огромна децентрализация на средствата за общините. През 2024 година те ще получат 1 милиард лв. за техни планове, раздадени н е по партийни благосклонности, а там, където има позволение за градеж ", съобщи министър председателят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР